24 Kasım 2017 Cuma

Kara Harekatı-2



Yarlar sıcak,yaralar kanıyordu.
Mayısa bir adım ben,
Kanamayan yaralara estim buz gibi.
Evet adı düşmandı.
Ama neden düşman olduğunu bilmeden ölüyorlardı.
Bu ordu ki milli bilinçten yoksun...
İster Seddülbahirden,ister Arıburnundan,
Nerede vurulursa vurulsun,
Sonu bozgun olacaktı kuşkusuz.
Arıburnuna çıkan düşman kuvvetleri sekiz bini bulmuştu.,
Düşman bir kaldırıp baksaydı başını Conkbayırına doğru,
Görecekti yaklaştığını bir mavi fırtınanın
Ama düşman mağruru,ama düşman gafil,
İnmedi bir mavi fırtınanın anaforundan.
Yerden yere çakılacağını.
Plan gereğince 6/7 Ağustos gecesi Suvla limanına çıkarma,Arıburnu bölgesinede ise takviye birlikleri dahil ANZAK kolordusu 8 Ağustosta Kocaçimen tepe istikametinde kuzeyden kuşatıcı taarruzları başlamıştı.Bu taarruzlar esnasında Conbayırıdüşmanın eline geçmiş birliklerimiz kritik anda kurtaran kahraman 19.ncı tümen komutanı Mustafa Kemal olmuştur.
Düşmanın kendi tümenin cephesinede taarruz etmesine rağmen kuzeydeki komşu tümenlerin durumunu ve bölgenin hassasiyetini taktir eden Mustafa Kemal sorumluluk sahasının dışındaki Kocaçimen tepe bölgesine 2 tabur kadar birlik göndermiştir.
Böylece geye noktasına erişmek üzere olan düşman taarruzları alınan bu tetbirlerle sonuçsuz kalmıştır.
Düşman ANZAK ve 9.ncı kolordusuyla Teke tepe-Kocaçimen tepe hattını ele geçirmek maksadıyla9 Ağustos 1915 sabahından itibarenyeniden taarruza karar vermiştir.
Ancak o günlerde Anafartalar grup komutanı görevlendirilen ve rütbesi Albaylığa yükseltilen Mustafa Kemal bölgedeki düşman düşman taarruzlarını karşı taarruzlarla eritmeyi başarmıştır.
17 Ağustosta İngilizler,Seddülbahir bölgesinden 29 ve Mısırdan 2.nci tümeni bu bölgeye getirerek takviye faliyetlerine devam etmiştir.
Düşman 18 Ağustos günü 2.5 kmlik bir cephede 3 tümen kullanmak soretiyle taarruzlarını tekrarlamış ise de bu taarruzlarıda sonuçsuz kalmıştır.Devam edecek.