29 Haziran 2018 Cuma

Maraş Otu

Maraş otu halk arasında argo kelimesi kafa yapsın diye kullanılan tat konusunda kötü olan bir maddedir. Bazı insanlar sigarayı bırakmak için sigara gibi sarıp içmeye çalışmıştır ama bu seferde Maraş otunun bağımlığı olmuştur. Maraş otunu dil altına koyduğunuzda emerek kafayı bulabilirsiniz. Bu bitki kına gibi kokar ve kına rengine benzeyen toz halinde bulunur. Ülkemizin içinde en yoğun bulunduğu bölge güney doğuda bulunan Kahramanmaraş ve Gazi antep şehirlerinde kullanılır ve bu bölgelerde maraş otuna farklı olarak Deli tütün denmektedir.

Maraş otunun zararları arasında bağımlılık gibi etmenler rol oynamaktadır. Elde edilmesinde, maraş otunun yaprakları toz biçimine gelecek şekilde öğütülür ve sonrasında ceviz, meşe veya asma yaprağı çubuğundan elde edilen kül ile yarı yarıya karıştırılır bu karışımın sonrasında Maraş otu tütün şeklinde elde edilir. Maraş otunun zararlarındaN bahsederken bununla birlikte nasıl yapıldığını ve görünümünden de yazı içerisinde bahsedeceğiz. Deli tütün yeşilisi rengi ve una benzeyen yapısı ile anlaşılabilir. Maraş otu çoğunlukla sigarayı bırakmak için yardım alan kişilerin tercih ettiği fakat duman olmasa da tütün etkisi yaratmaktadır. Maraş otunun zararlarını sizler için bu paragrafın devamında kaleme alıyoruz.

Birinci dünya savaşından sonra güney doğuya yerleşen Fransız askerleri genellikle Maraş ve Antep te yetişen Maraş otuna büyük ilgi göstermiştir . Bu ot ile yaptıkları tütünü halka öğretmişlerdir ve sonrasında bu bölgelerde sıkça kullanılan maraş otu diğer adıyla deli tütünü anılmaya başlamıştır. Maraş otunun yapımından kısaca ilk paragrafta belittik içerisinde kullanılan diğer maddelerinin de vücut üzerinde etkisi büyüktür.

Maraş otunun zararları arasında en büyüğü ve en çok rastlananları insanları bağımlı yapması ve bunun yanında insalar üzerindeki uyuşturma etkisidir. Bir çok kişi sigarayı bırakmak için maraş otunu kullanmaktadır.
Maraş otunun zararları sigaradan daha fazladır, sigara belirli bölgelere zarar verirken maraş otu vücudun bir çok yerine fazlasıyla zarar vermektedir. Maraş otunu kulanımı ise dudak ile dişlerin arasına alınır ve ağız içerisinde başlayan bir uyuşturma etkisi bulunmaktadır.
Uyuşturma dışında sindirim, sinir ve solunum sistemi üzerinde tedavisi mümkün olmayan rahatsızlıklara yol açmaktadır. En çok ağız içerisinde görünmektedir ağız sağlığını ciddi ölçüde etkileyen bu madde ağız sağlığına etki yaparak bozuyor.
Dişi tutan kemikte ve diş etinde yapmış olduğu rahatsızlıkları ciddiye almanız gerekmektedir. Diş etinde iltihaplanmaya ve kızarıklıklara yol açabilen maraş otu diş kemiklerinde ve diş etlerinde yapmış olduğu zayıflatma etkisiyle önce sallanmalarına sonrasında da ciddiye alınmazsa dökülmelere neden olmaktadır.
Ağız kanserine yol açma ihtimali bulunan Maraş otunun Kalp ve damar hastalıklarına yol açma ihtimalide bulunmaktadır.
Kalbi çürüten nadir maddeler arasında yer almaktadır.