16 Ağustos 2020 Pazar

14 Ağustos 1974 Kuzey Kıbrıs

 

Tarihte bugün:
14 Ağustos 1974 Kuzey Kıbrıs
Kara Harp Okulu 1973 mezunları olarak kıtaya çıkmamızın ikinci ayında Devrecan Kardeş’imiz / Silah Arkadaş’ımız Tank Teğmen Hüseyin AKAR’ı şehit verdik.
İşte Devrecan Kardeş’imiz Tank Teğmen Hüseyin AKAR’ın
Şehit oluşu:
Kıbrıs Barış Harekâtın 14 Ağustos 1974 günü başlayan ikinci bölümünde alayın en önünde ilerleyen 2’nci Tank Bölüğü’nde 014744 numaralı tankın (M–48), Tank Takım Komutanı ise Tnk.Tğm. HÜSEYİN AKAR’dır. Kendisinden başka tank mürettebatı olarak nişancı Tnk. Çvş. Celal Kahraman, Tank Şoförü Tnk.Er Nazmi Güngördü, doldurucu ise Tnk. Er Nurettin Yıldız’dır.
Sabah saat yedi dolaylarında, Lefkoşe’yle Büyük Kaymaklı Sanayi Bölgesi arasındaki Kanlıdere geçidinden geçilmektedir. Burası Rumlar’ın güvendiği, engeller oluşturduğu ve yoğun ateşle koruduğu bir mevzidir. Her taraftan birliklerimiz üzerine havan, top ve uçaksavarlarla ateş yağdırmaktadırlar. 2’nci Tank Bölüğü, en önde olduğu için bu yoğun ateşin ilk hedefini oluşturmakta. Kanlıdere’den geçerken bu yoğun ateşe bizimkiler de ateşle karşılık veriyor, bir yandan da tanklarımızı kütle halinde ve hızlı kullanarak önlerindeki engelleri aşmaya, düşmanın bu önemli mevziini yarmaya çalışıyorlardı. Karşılıklı ateş altında ilerlerken tahminen saat 08:00-08:30 sıralarında tanklarımızdan biri, namluyu sağa çevirip, Büyük Kaymaklı Bölgesi’ne doğru ateş etmeye başlar. Bu tank daha sonra, namlusu hep sağda olarak devam eder harekâta. Bu sırada birden, Teğmen Hüseyin Akar’ın tankından sağa sola sallanarak etrafındakilere bir mesaj iletmek ister gibi kanlar içinde bir el çıkar. Bu el, doldurucu er Nurettin Yıldız’ın elidir, ancak o hengâmede ne söyledikleri duyulur ne de vermek istediği işaretler anlaşılır.
En yakın tankın Komutanı Astsubay Nurettin Kurdaş hemen o tanka gider ve birkaç saat önce kendilerine coşkuyla emirler veren çok sevdikleri Takım Komutanı Teğmen Hüseyin Akar ve Çavuş Celal Kahraman’ın cansız vücutlarıyla karşılaşır. Kanlar içindeki ellerini tankın üstünden uzatıp sallayarak etrafındakilere bir şeyler anlatmaya çalışan doldurucu er Nurettin Yıldız’ın ise, yaralı olmasına karşın, şehit Komutanlarının bulunduğu o tankla görevi sürdürmekte olduğunu görür. Olayın ayrıntısı ancak, görev tamamlandıktan sonra anlaşılabilir. Büyük Kaymaklı Sanayi Bölgesi’ni geçerken tankın sağ yanına bir roket isabet etmiş, Komutan koltuğunda bulunan Teğmen Hüseyin Akar ile nişancı koltuğundaki Çavuş Celal Kahraman o an şehit olmuşlar. Doldurucu er Nurettin Yıldız tankın solunda bulunduğu için roket saldırısından yaralı olarak kurtulabilmiş, fakat komutanlarının şehit olduğunu, kendinin ise yaralı olduğunu şoförden saklayarak, önündeki tankları izlemesini ve harekâtı sürdürmesini sağlamış. Namlusu sürekli sağa çevrili olarak ilerleyen tank, bu tankmış meğer!
--
Bir gün yolunuz Kıbrıs’ta Boğaz Şehitliği’ne düşerse, orada 108 ve 109 numaralı (sıra 56 ve 57) lahit taşlarında, şehit Tank Teğmen Hüseyin Akar ve Yozgat- Akdağmaden’li 1953 doğumlu Hilmi oğlu şehit Tank Çavuş Celal Kahraman’ın adlarını da göreceksiniz.
Oradan Meriç Köyü’ne de uzanırsa yolunuz eğer, köyün tek meydanında ve tek caddesinde de göreceksiniz “Şehit Tank Teğmen Hüseyin Akar” ve “Şehit Çavuş Celal Kahraman” adlarını... Köyün tek meydanı ve tek caddesindeki bu adlar, bilin ki, Boğaz Şehitliği’nde yan yana yatan o iki Kahraman’ın nezdinde tüm Kahramanlara, bütün köy halkının, tam kırk beş yıl öncesinden bugüne uzanan sonsuz minnet ve teşekkür duygularının anlatımıdır.
Şehidimiz Devrecan Kardeş'imiz Hüseyin Akar’ın ismi, 28’inci Piyade Tümen Komutanlığı’nın uhdesinde olan kışlaya verilmiş, kışla “Ulukışla Şehit Teğmen Hüseyin Akar Kışlası” olarak anılmakta idi. 2011 Yılının son çeyreğinde bu Kışlanın ismi “Şehit Binbaşı Nedim Ekmekçi Kışlası” olarak değiştirildi. (Bunun hikâyesi de ayrı!)
Bugün, Şehidimiz Hüseyin Akar’ın doğduğu Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi, Cengiz Topel Mahallesi’nde Kaymakamlığın bulunduğu Atatürk Caddesine bir paralel caddenin ismi “ Şehit Hüseyin Akar Caddesi”’dir.
Ayrıca Ankara Çankaya İlçesi Çayyolu Semti Yaşamkent Mahallesinde “Şehit Teğmen Hüseyin Akar Parkı” bulunmaktadır.
--
BUGÜN KIBRIS'TA BARIŞI VE ADADA YAŞAYAN TÜRK TOPLUMUNUN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK AMACIYLA TSK’Nİ TEMSİLEN BULUNAN KTBKK’LIĞININ VAZİFESİ, KIBRIS’TA GÜVENİLİR BİR BARIŞ ANTLAŞMASI SAĞLANINCAYA KADAR, SORUMLULUĞUNA VERİLMİŞ OLAN BÖLGEDE, GARANTÖR DEVLETLERDEN BİRİ OLAN TÜRKİYE’NİN HAK VE MENFAATLERİNİ, KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN VARLIĞINI VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAKTIR.
Devrecan Kardeş'im Hüseyin AKAR'ı ve nezdinde tüm ŞEHİTLERİMİZİ minnet ve şükranla anıyorum.