5 Mayıs 2016 Perşembe

Kobra Etkisi

Süregelen içinden çıkılmaz bir problemin çözümü için yapılan bir müdahalenin, problemi işin içinden daha çıkılmaz bir durum haline getirmesi olayına denmektedir!

Kobra etkisi terim olarak süregelen içinden çıkılmaz bir problemin çözümü için yapılan bir müdahalenin, problemi işin içinden daha çıkılmaz bir durum haline getirmesi olayına denmektedir.

Bu Terim yaşantımıza tarihi bir olaydan geçmiştir ve çok ilginçtir. İngilizler Hindistan'a sömürmek için işgal ettikten sonra bilindiği üzere üzerinde Güneş batmayan imparatorluk unvanını almış ve çok büyük bir ülke olan Hindistan'ı sömürge Devleti olarak kullanmaya başlamışlardır.
Hindistan bilindiği üzere çok çeşitli hayvanların bulunduğu tropikal bir bitki örtüsüne sahiptir ve bölgede çok zehirli yılanlar, kral kobra dahil yaşamaktadır.
İngiliz askerleri bölgeyi işgal ettiklerinde ilk etapta zehirli kobra yılanları sokması neticesinde pek çok İngiliz askeri ölmüştür. Çünkü askerler ilk defa karşılaştıkları yılanlar hakkında hiç bir şey bilmemekte ve karşı koyamamaktadır.

Bu olayın ardından İngilizler daha fazla zayiat vermemek için ilginç bir yol bulmuş, zehirli kobraları öldürüp teslim eden Hintlilere para ödemişlerdir Yılan başı.
Hintliler bu kampanyayı çok sevmiş, ilk etapta çokça kobra yılanı yakalanmış, Hatta neredeyse yılanların soyu tükenme noktasına gelmiştir. Ardından bu işi fırsata çevirmek isteyen Hintliler bu yılanları kendileri üretmeye karar vermiş ve bölgede kobra çiftlikleri kurarak yılan üretimine başlamışlardır. Ardından bu yılanların kendileri yetiştirip, öldürüp, İngilizlerden sterlin almaya başlamışlardır.
Yılan başı 1 sterlin ödeyen İngiliz hükümeti Zaman geçtikçe kasasından çok fazla para çıktığını görmüş, Bu sebepten yılan kampanyasından vazgeçmiştir. Bu kampanyanın bittiğini duyan halk oldukça kızmış ve çiftliklerde ürettikleri kobraları doğaya salmaları üzerine oldukça fazla zehirli kobra yılanı doğada daha fazla bulunmaya başlamıştır.
İlk etaptan daha fazla kobra yılanı ortaya çıkması durumuna kobra etkisi denmesinin sebebi budur ve tarihten gelen bu olay literature geçmiştir.