20 Ekim 2017 Cuma

DARB-I MESEL...



Adamın biri, ilk defa gittiği küçük bir kasabada şaşkın şaşkın gezinirken yol kenarında duran bir arabanın yanına sokulur ve arka koltukta tek başına oturan çocuğa ''Buraların yabancısıyım. Parkın hemen yanı başındaki fırını arıyorum, çok yakın olduğunu söylediler'' der.

Çocuk, arabanın penceresini iyice açtıktan sonra ''ben de buraya ilk defa geliyorum ama sağ tarafa gitmeniz gerekiyor herhalde'' diye karşılık verir.

Adam, çocuğun da yabancı olmasına rağmen bunu nasıl anladığını merak eder ve ''nasıl anladın fırının sağ tarafta olduğunu'' diyerek çocuğa sorar.

Çocuk ''Ihlamur çiçeklerinin kokusunu duymuyor musunuz? Kuş cıvıltıları da oradan geliyor zaten'' der, gülümseyerek.

''İyi ama, der adam, bunların parktan değil de tek bir ağaçtan gelmediğini nereden biliyorsun''?

''Tek bir ağaçtan bu kadar yoğun koku gelmez'' diye yanıtlar çocuk. ''Üstelik, manolyalar da katılıyor onlara. Hem biraz derin nefes alırsanız, fırından yeni çıkmış ekmeklerin kokusunu duyacaksınız'' diye tamamlar sözlerini.

Adam, gözlerini hafifçe kısarak denileni yaptıktan sonra, teşekkür etmek için döndüğünde çocuğun kör olduğunu fark eder.

Çocuk ise, konuşurken bir anda sözlerini yarıda kesmesinden adamın kendisini fark ettiğini anlar ve ışığa hasret gözlerini ondan saklamaya çalışırken;
''Üç yıl önce bir kaza geçirmiştim, görmeyi o kadar çok özledim ki. Sizinkiler sağlam öyle değil mi''? diye sorar.

Adam, çocuğun tarif ettiği yerde bulunan fırına yönelirken ‘Artık emin değilim, der. Emin olduğum tek şey, senin benden iyi gördüğündür."

Buradan çıkan en önemli sonuç; Hayatın bakarak yaşayanlar için aynı, görerek yaşayanlar için farklı olduğudur. Görerek yaşayan insan içinde bulunduğu evreni algılar, en ufak ayrıntıyı bile yorumlar. Bu nedenle görerek yaşamak için bazen gözlere gerek yoktur.

İkinci sonuç:
Hayatta en önemli şey sağlıktır. Küçük şeyleri sorun ederek kendinizi karamsarlığa sürüklemeyin. Sizin en büyük hazineniz gece yatarken sağlıklı yatıyor ve sabah aynı şekilde uyanıyor olmanızdır, bunu asla aklınızdan çıkarmayın.

Bakarak değil, görerek sağlıklı yaşamanız dileğiyle.