23 Eylül 2016 Cuma

Birgün gahvede oturiram

Birgün gahvede oturiram, telefon çaldi. "Pehlivan seni istirler diye seslendiler. gaktım baktım. Ariyan bizim Kars Valisi: -"Pehlivan Sarıgamış'ta denize bir cip düştü! Biz uğraştık ama çıkardamadık. Buradakiler de diler ki bu cipi denizden çıkartsa Hasan Galalı Teyo Pehlivan çıkardır. "Allahını seversen gel bize yardım et" diye yalvardı. Bunun üzerine gaktım bindim ata.

Gettim Sarigamış'a. Atladım denize, suya bir dumdum, cip suyun dibinde. Bir goluma cipi taktım, öteki golumunanda gulaç atmaya başladım ve cipi sudan çıkardım. Ama Gardaş cip bene çok ağır geldi. Tikkatli baktım ne görim.

Meğerse cipe bir de vapur takılmış. Ben de gendi gendime ola bir cip bu kadar ağır olmaz diyirdim. Kazım Karabekir falan hikayedir yani.. Birinci Dünya Savaşı zamanı Ermeni uçakları Teyo Pehlivan’ın evinin de bulunduğu Pasinler Ovası üzerinde sorti yapmaktadır. Teyo sinirlenir yerden bir taşı kaptığı gibi, uçağa sallar ve pilotu alnının çatından vurur.

Pilot celallenir ve uçağın camından sarkıp n’ooluyo lan gibi bir şeyler söyler. Teyo buna bir taş daha sallar "Bi de lanlı manlı konuşuyor deyyus de siktir get lan" der. Pilot mahcup olur, "Kusura bakma Teyo Ağa bilemedim senin köy olduğunu, simdi gidiyorum, tüm birliği geri çekiyorum" der ve böylece kuzey cephesi kurtulur.